2014-08-13 12:37:36• hírek • Nagykároly.ro

Csanáloson, a vámmentes bolt tövében ásnak

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az anyaméhbeli testhelyzethez hasonlóan mell felé felhúzott térddel helyezték hajdanán örök nyugalomra az elhunytakat. A jelenlegi államhatár közvetlen közelében kutatnak a régészek, és Csanálos közelében rézkori temetőre bukkantak, benne pedig a Bodrogkeresztúri kultúrára jellemző magzatpozícióban lévő csontvázakra.

Amúgy nem különösebben kuriózum mindez, ennek a közösségnek ez volt a jellegzetes temetkezési szokása. Több helyen bukkantak már ilyesmire - fejtette ki hírportálunk érdeklődésére Dr. Molnár-Kovács Zsolt egyetemi adjunktus, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófiai Kara Magyar Történelem Tanszékének tanszékvezetője. Persze a szakember számára kifejezetten érdekesek ezek a sírok, számos edényre is bukkantak. Főleg a női sírok gazdagok leletekben, rendszerint négy-hat edényt tettek az elhunyt hölgyek mellé, míg a férfiaknak „csak" egy jutott. Utóbbiak mellé persze fegyvereket is elhelyeztek: kőből készült pengét, kést, nyílhegyeket, még az is előfordult, hogy nyíltegezre bukkantak a régészek. Jellegzetes ékszere volt a korabeli társadalom női tagjainak: aranyozott kúp alakú hajtű. Vélhetően fából készült rudacska illeszkedett bele ezekbe a tárgyakba, és azok köré fonták a szebbik nem tagjai a hajukat. Persze a fa már réges-rég elporladt, így a szakemberek csak következtetni tudnak.

Körülbelül egy évtizede, a határátkelő megnyitásakor bukkantak a Csanálos mellett lévő rézkori temetőre. Közvetlenül az országhatár között üzemelő vámmentes bolt mellett található a hajdani sírkert. Már 2005-ben volt ott régészeti feltárás, most csak folytatták az akkor megkezdett munkát. Mint ismeretes, a kolozsvári tudományegyetem és a Szatmár megyei múzeum között igen gyümölcsöző az együttműködés.

Évente Bobáldon képezik ennek keretében a régészhallgatókat. Mint már beszámoltunk róla, idén is érkeztek a hajdani települések szemétdobja mellett kialakított régészeti kutatóközpontba egyetemisták és középiskolások. Idén viszont nem ástak, hanem megismerkedtek a régészettudomány egy másik lényeges, ellenben talán kevésbé izgalmas ágával, a leltározással. Azaz a korábbi években talált leleteket tanulmányozzák, rendszerezik, adatlapokhoz csoportosítják azokat stb. Hogy azért ásatáson is részt vehessenek, saját leletekre tegyenek szert, ellátogattak a Csanálos mellett lévő rézkori temetőbe, valamint Érendrédre is. Előbbi helyszínen eleddig két felületet bontottak meg, az egyiket jelenleg is kutatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: